Arthur Vandendorpe
Arthur Vandendorpe
Werfnieuws

Arthur Vandendorpe zet koers richting ’t Zuid te Gent

 

Vanaf dit voorjaar 2021 trekt Arthur Vandendorpe mee aan het zeil voor een opgefrist straatbeeld aan het Zuid te Gent.

Arthur Vandendorpe start namelijk aan de buitenschil van een monumentaal pand aan het Graaf Van Vlaanderenplein.

Dit voor opdrachtgever Grammyco en architectenbureau Adins – Van Looveren , dewelke het pand verbouwen en inrichten naar onder meer luxe appartementen, mét ondergrondse parking achteraan. Uitziend naar een fijne samenwerking!

Het pand in kwestie – huisnr’s 13 tot 19 – betreft het middelste in een reeks van 3 neoclassicistische monumentale panden met bouwjaar midden ‘19e eeuw verspreid over de straat.
Deze onderscheiden zich door hun rijkelijk versierde driezijdige frontons ten opzichte van de andere gebouwen -overwegend burgerhuizen- in deze neoclassicistische huizenblok.

Via de verdiepingshoge ramen heeft men toegang tot de balkonnetje en zal men kunnen uitkijken op het Woodrow Wilsonplein en park, met de gerenoveerde bibliotheek en de tramhaltes aan het Zuid.

Deze tien houten ramen worden in onze eigen schrijnwerkerij nieuw geproduceerd naar een historisch correcte authentieke raamprofilering, maar die wel voldoet aan de hedendaagse eisen inzake thermische en akoestische isolatie. Gezien de nabijheid aan de tramhaltes worden deze ramen maximaal akoestisch performant gemaakt, o.a. door een aangepast glaspakket.

De treinwagons van weleer – het Zuid was vroeger het treinstation van Gent, alvorens Gent-St-Pieters dit finaal overnam- hebben al even plaats gemaakt voor de tramhaltes. Maar het Graaf van Vlaanderenplein blijft zo nog verbonden met zijn verleden.

Een eerste wapenfeit wordt de restauratie van het dak. Onze timmerlui controleren en herstellen waar nodig de bakgootconstructie incl. houten klossen. De kapconstructie wordt verstevigd of vervangen waar nodig en wordt opgevangen en ingewerkt in de nieuwe ruwbouwconstructie van de trappenhal.

De houten bebording en dakbedekking in zinken roevendak wordt gezien zijn verweerde staat geheel vernieuwd. Het dak zal volledig langs de binnenzijde worden geïsoleerd.

Zelfs vanop straatniveau is duidelijk dat de gevelwand, in het bijzonder de ionische zuilen en het lijstwerk, nood hebben aan een grondige restauratie van de kalkbepleistering. Finaal zullen de schilderwerken aan de gevel de finishing touch geven om het geheel terug zijn strak afgewerkt uitzicht te bezorgen dat eigen is aan deze stijl.

Allemaal zaken waar Arthur Vandendorpe tot het eind van de zomer zich kan op uitleven en zijn expertise en vakmanschap kan tonen aan de vele passanten die de Gentse binnenstad binnenrijden.

 

Next news item
Onze eerste basiliek!
Arthur Vandendorpe gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.