Arthur Vandendorpe
Arthur Vandendorpe
Werfnieuws

Halle - Villa Servais

van villa tot B&B met concertruimte

 

Begin dit jaar hebben we, na enkele maanden werk in bouwteam om tot een aanvaardbaar budget te komen, de handen aan de ploeg geslagen van deze stijlvolle restauratie. Inmiddels zit de uitvoering op volle kruissnelheid, ondanks Covid 19.

 

De villa werd opgetrokken in 1847 in opdracht van componist / cellist Adrien François Servais die zelf geboren en getogen was in Halle. Ontworpen in Neo-Palladiaanse stijl door architect Jean-Pierre Cluysenaar. Na het overlijden van François Servais heeft de villa verschillende bestemmingen gekend waaronder een tweewoonst, een rijkswachterswoning en schoolgebouw. Tijdens de oorlogsjaren trokken zowel de Duitsers als de geallieerden in de villa.

 

Sinds 1981 staat Villa Servais leeg en het gebouw werd in 1987 beschermd waardoor deze bewaard bleef.

 

De nieuwe eigenaars, de familie De Poorter – Leschevin, hebben samen met Architectenbureau Helon en in overleg met Agentschap Onroerend Erfgoed een nieuwe gemengde bestemming en restauratiedossier uitgewerkt. Arthur Vandendorpe mag dit statige gebouw in ere herstellen met oog voor de 19e eeuwse stijl en detail. De historische muziekzaal wordt teruggebracht op het gelijkvloers terwijl op de eerste en tweede verdieping kamers worden voorzien voor een B&B met respect voor de oorspronkelijke volumes. In de kelder wordt een atelier ingericht en op de tweede verdieping komen er privé-vertrekken.

Toegevoegde elementen zoals het bijgebouw aan de oostgevel, de trap in het midden van de villa en verschillende binnenwanden worden door ons gesloopt. Ingrijpende stabiliteitswerken verzekeren de solide toekomst van het gebouw en zorgen ervoor dat de kelderverdieping meer licht kan ontvangen. De rondbogen tussen inkom en muziekzaal worden door onze metsers op vakkundige wijze uitgewerkt.
Verder worden de vloeren, binnenbepleistering, moulures, marmerimitatie, muurschilderingen, plafonds, het dak, buitenbepleistering,… hersteld of vernieuwd. Al deze werken worden uitgevoerd met aandacht voor de rijke historiek van het gebouw. Onze eigen restaurateurs herstellen tevens de terracotta medaillons waarmee de voorgevel een rijke ornamentiek toebedeeld kreeg. Uiteraard reinigen en herstellen we ook alle ornamenten in blauwe hardsteen.

 

Onze schrijnwerkerij staat in voor het vernieuwen en restaureren van alle buitenschrijnwerk en dit uiteraard naar oorspronkelijk model. Waar nog mogelijk, wordt het origineel schrijnwerk behouden en voorzien van isolerend glas.

 

We voorzien in het voorjaar van 2021 dit gebouw in zijn grandeur over te leveren aan Maud en Geert zodat zij verder de finishing touch kunnen voorzien met de binneninrichting.

We wensen Geert en Maud alvast veel succes met het uitbaten van hun B&B en willen hen nogmaals danken voor het gestelde vertrouwen.

 

Wil je meer weten over de villa en/of de verbouwingen volgen, dan kan dit via onderstaande links:

http://www.villaservais.be/

https://www.facebook.com/villaservaishalle/

 

Next news item
Nv Arthur Vandendorpe monte...
Arthur Vandendorpe gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.