Arthur Vandendorpe
Arthur Vandendorpe
Werfnieuws

Nv Arthur Vandendorpe restaureert nog een Gentse conventiegevel!

Op een boogscheut van het Gentse Gravensteen restaureert nv Arthur Vandendorpe in opdracht van Stad Gent en in samenwerking met het architectenbureau D&D de conventiegevel van de Burgstraat 10 te Gent. In dit pand huist het restaurant “Epiphany’s Kitchen”.

Het burgerhuis ‘In het Meuleken’ is een conventiegevel. Het zou oorspronkelijk een houten gevel gehad hebben, welke in 1743 vervangen werd door een bakstenen bepleisterde gevel met natuursteen van Balegem. Het gelijkvloers was ingericht als winkelpand en op de klokgevel stond het opschrift ‘Charcuterie Th. Hye’ geschilderd. In 1916 werd, in navolging van de wereldtentoonstelling in Gent van 1913, de gevel gerestaureerd en verfraaid. Hierbij werd de raamverdeling en deuropening van het gelijkvloers aangepast en werd de klokgevel vervangen door een nieuwe natuurstenen klokgevel, met nieuwe voluten en bijkomende siervazen.

Na de nachtelijke plaatsing van de gevelstelling – waarbij de trambovenleiding spanningsloos werd gesteld – kon de gevel begin februari van dichtbij geïnspecteerd worden.

Vanop de ruime stelling wordt de volledige gevel de komende maanden weer in orde gezet: herstel van de raamvleugels, vervangen van kapotte of niet-historische beglazing, consolidatie van onderliggende natuursteen, ontverven, vernieuwen van pleisterwerk waar nodig, verankeren van de vrijstaande topgevel aan de achterliggende nokbalk, vernieuwen loden en zinken waterdichtingen, …

Voor het zomerverlof zal deze pittoreske gevel terug in al zijn glorie kunnen stralen na ontvangst van een nieuw kleurenpallet naar hetgeen oorspronkelijk aanwezig was. Voor deze kleurbepaling laat het bouwteam zich begeleiden door het kleurenonderzoek uitgevoerd door nv Arthur Vandendorpe.

Next news item
Kasteel van Laarne
Arthur Vandendorpe gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.