Arthur Vandendorpe
Arthur Vandendorpe
Werfnieuws

Onze eerste basiliek!

De Sint-Hermesbasiliek werd in 860 gebouwd als bedevaartsoord met een bijhorende crypte. Na vele jaren van vernielingen, restauratiecampagnes, stadsbranden en uitbreidingen werd de kerk een gotische stijl aangemeten. De crypte is één van de grootste troeven die de basiliek heeft, daarnaast zijn er binnenin de kerk eeuwenoude funderingen teruggevonden die na archeologische opgravingen blootgelegd zijn voor het publiek.

In opdracht van de stad Ronse en in nauwe samenwerking met het architectenbureau Bressers kreeg nv Arthur Vandendorpe de uitdagende opdracht toevertrouwd om de binnenrestauratie van de Sint-Hermesbasiliek en crypte te verzorgen. Hierbij wordt de kerkvloer boven de opgravingen teruggeplaatst en wordt er gewerkt aan een nieuwe inkom en trap om het toeristisch parcours te verbeteren. Dit gaat gepaard met het verplaatsen van het altaar en het restaureren van het schilderwerk met motieven in de Sint-Coletakapel.

Ook wordt er een nieuw verwarmings- en ventilatiesysteem voorzien, waarbij de kerkvloer onder het nauwlettend oog van de archeologen wordt gedemonteerd. We vernieuwen de verlichtingsinstallatie zodat de kapel en de crypte ten volle kan bewonderd worden.

Het toerisme met de jaarlijkse Fiertelommegang met de relieken van Sint-Hermes zullen vanaf 2022 terug hun normale route kunnen volgen.

En last but zeker niet least, wordt dit de laatste werf van onze meestergast Geert Vandenabeele. Geert zal na een goed gevulde loopbaan binnenkort van zijn pensioen kunnen genieten. We willen Geert dan ook vanwege de ganse AVDD-ploeg bedanken voor de immense bijdrage die hij geleverd heeft – in samenwerking met al onze medewerkers – aan het behoud en herstel van ons erfgoed en dit gedurende meer dan 24 jaar.

 

Next news item
Nv Arthur Vandendorpe resta...
Arthur Vandendorpe gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.