Naar nieuwsoverzicht

Oostende – halfportaalkraan

Om wat afkoeling te zoeken in de warme zomermaanden dit jaar, bestelde stad Oostende ons de totaalrestauratie van de enige overblijvende halfportaalkraan aan de oude hangars aan de havengeul.  Deze werken zijn we gestart op 25 juni ll.

 Deze kraan is de enige die overblijft van een reeks van zes halfportaalkranen die gemonteerd werden in 1911. De kraan bestaat uit een stalen halfportaalbrug die loopt over de sporen langs de kade.  Hierop rust een roterend stuurhuis met bijhorende houten cabine waarin de motor huist.  Aan de structuur van dit stuurhuis is de giek bevestigd. Aangezien deze portaalkraan in 1969 voor het laatst in gebruik werd gesteld, waren zowel de kraan als het stuurhuis in zeer slechte staat.

 De bedoeling van de stad Oostende is om dit stukje industrieel erfgoed weer operationeel te maken.

 Het stuurhuis bestond uit een stalen frame waarop de wandbeschotten met binnen- en buitenbeplanking voor zo ver als mogelijk worden gerestaureerd door onze mensen, dit in nauwe samenwerking met ons schrijnwerkersatelier.   Onze schrijnwerkers gaan tevens de vloer van de stuurhut hermonteren volgens de oorspronkelijke montagewijze en deze ruimte van nieuwe ramen  voorzien naar initieel model.

 Voor de restauratie van de stalen constructie en het herstellen van de motoren zijn wij een partnerschap aangegaan met de firma Ketels uit Gent.  Dit is een scheepsbouwer die nog de nodige know-how heeft om te werken met onder andere klinknagels.  Deze techniek wordt in grote getale aangewend om volledig naar oorspronkelijk model te restaureren.

Link naar artikel op Het Laatste Nieuws

Link naar artikel op Focus/WTV

Link naar reportage op Focus/WTV (min 7:10 tot 7:34)